Duurzaam asfalt, primeur voor Ouderkerk"/>

Duurzaamheid is ook innovatie en besparing

24/08/2017

Duurzaamheid is ook innovatie en besparing

Duurzaam asfalt, primeur voor Ouderkerk


Krimpenerwaard - Asfalt dat deels bestaat uit gerecycled asfalt wordt al op grote schaal toegepast. Volledig gerecycled asfalt is een innovatie, die nu voor het eerst wordt toegepast in de regio.

Ouderkerk aan de IJssel heeft de primeur. Aan de Oudelandseweg wordt een pilot uitgevoerd met asfalt, waarvan de toplaag voor honderd procent bestaat uit gerecycled asfalt. Het is een gezamenlijk project van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en KWS die het asfalt aanlegt. "In het kader van duurzaamheid en circulaire economie zijn we continu op zoek naar innovatieve oplossingen," stelt Paul van den Eijnden, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap. "We zijn nu zover dat we dit asfalt voor het eerst toepassen op een weg voor gemotoriseerd verkeer. De komende vijf jaar wordt de weg meerdere keren per jaar geïnspecteerd hoe het asfalt zich gedraagt. Nogmaals het is heel innovatief en daarom is goed monitoren van de effecten heel belangrijk."

De toplaag van het asfalt op de Oudelandseweg is weg gefreesd. "De nieuwe asfaltlaag bestaat uit gerecycled asfalt van andere wegen in de regio. Dit hebben we vermengd met zogenaamde 'verjongingsolie' tot een nieuwe homogene massa," vult directeur Jan de Morée van KWS Infra Rotterdam aan. "We hebben al vaker proeven gedaan met 50 en 70 procent gerecycled asfalt voor de toplaag. Honderd procent gerecycled asfalt hebben we tot nu toe alleen toegepast in de onder- en tussenlaag en in de toplaag van een fietspad. Nu gaan we voor het eerst de toplaag van honderd procent gerecycled asfalt aanbrengen op een weg voor gemotoriseerd verkeer, dus vandaar dat de verwachtingen hoog gespannen zijn." Volgens De Morée is het gebruik van honderd procent gerecycled asfalt per definitie niet duurder. "Sterker nog, als dit asfalt straks op grote schaal wordt toegepast, kan het zelfs goedkoper zijn. Bovendien hoef je bij de productie geen rekening meer te houden met wisselende olieprijzen, de prijs staat bij voorbaat vast. We hopen op termijn volledig gerecycled asfalt op grote schaal te kunnen toepassen."


Bron

Duurzaamheid leidt tot innovatie en besparingen. Zeker als we kijken naar de werkelijke prijs van een product. We staan met elkaar voor een grote uitdaging om de leefbaarheid op de aarde te behouden. In relatief korte tijd zal een mega omsag moeten worden gemaakt. MVOambitie wil bedrijven stimuleren om stappen te zetten en niet morgen maar nu. Doe de nulmeting en kom erachter waar jouw bedrijf vandaag nog aktie op kan nemen. Het deelnemen aan MVOambitie is kostenloos.