Verrot lekker; Hype of ....?

Planet

Een verhandeling over fermenteren en bacteriën en het effect op de natuur.

Het boek “Verrot lekker” van Christian Weij is een groot succes. Het onderwerp zit in de titel alles lekker laten verrotten. Toen Oma dat deed hete het wecken en was het noodzakelijk omdat we geen vriezer of koelkast hadden een bittere noodzaak.

Indertijd kwam alles vanaf het land bij de plaatselijke groenteboer en werd alle het verse groeten en fruit in weckpotten gezet. Wanneer je dat goed deed onder uitsluiting van zuurstof bedierf het niet en kon je het maanden later nog eten.

Tegenwoordig is dat opgepakt door de culinaire wereld en noemen we het fermenteren. Inmiddels legendarisch is de 5 jaar lange gefermenteerde kers die een smaak sensatie is voor al je smaakpupillen. Dit is opgepakt door de media en zo heeft fermenteren het grotere publiek bereikt. Natuurlijk is het een hype geworden en kan je voor zo’n slordige €80,= per persoon een workshop van een middag boeken. Je leert daar dan dat je witte kool fijn kunt snijden, stop er zout bij en kneed de kool. Het kneden heet dan wat deftiger “kneuzen en met liefde voor de kool”. Wil je er een eigen smaak van maken. Helemaal goed, doe er bij wat je wilt van appel tot knoflook alles is goed. Hierna gaat het in grootmoeders weckpot, water erop, deksel erop en 6 weken wachten op het resultaat. Intussen kan je dit gewoon kopen in de winkel voor nog geen euro….

Maar wat heb je echt geleerd of gedaan wat de €80,= waard is. Allereerst heb je geleerd hoe eenvoudig het is om meer smaak aan je eten te geven wat nog leuk is. De smaak of wat wij proeven en als lekker ervaren zijn antioxidanten en pro-biotica gemaakt door bacteriën. Deze bacteriën zitten van nature op de kool en kunnen hun werk gaan doen op het moment dat de cel stuk is gemaakt. Deze bacteriën eet je mee op wanneer je van dit alles geniet. Eenmaal in je darmen komen ze in een walhalla en gaan volle kracht vooruit. Bacteriën in je darmen die  dit moois en gezonds maken, hoe is dat mogelijk?

Het werkt als volgt. In de natuur, hoe complex ook, zijn een aantal eenvoudige spelregels. De bacteriën zijn het meest in aantal, overleven alles en zijn overal. Het is onmogelijk iets bacterie vrij te krijgen. Er zijn 3 groepen van bacteriën.

  • Bacteriën die zuurstof verbruiken en zorgen voor rotting en ziekte.
  • Bacteriën die kooldioxide verbruiken, zorgen voor fermentatie en zijn leven ondersteunend.
  • Meelopers, degene die het niet uitmaakt, gezellig meedoen met de dominante groep.

De ‘maak niet uit wat ik doe groep’ is het grootst, meer dan 80% van de bacteriën behoren hiertoe. De kunst van het fermenteren is deze groep verleiden om iets goeds en lekkers met hun leven te gaan doen. Als je weet How To Do It, It’s Easy!!!! Iedereen valt toch “for the Good Guy’s” en zie een gezonder leven dat ook nog eens een lekkerder leven is, lacht je toe!!!!

Moraal van het verhaal

Verrot Lekker is voor mij geen hype. Het is mooi dat door de smaak sensatie van een kers in een culinair restaurant het fermenteren op de kaart is gezet. Fermenteren combineert smaak en gezondheid. Hiermee is het een Bulls Eye worp voor mijn bedrijf de Schijf van Innovatie. Met de Schijf van Innovatie zoek ik naar producten die het comfort, welzijn en de gezondheid van mensen, planten en dieren verhoogd. De anaerobe bacteriën zijn ondergewaardeerd en tevens de belangrijkste schakel in circulariteit. In de natuur onmisbaar. De verscheidenheid is oneindig in de natuur en daarmee zijn de toepassingen van effectieve microben eindeloos. 

Deze blog is geschreven door Simon Schijf van De Schijf van Innovatie